Stolní Tenis TJ Lokomotiva Nymburk

Stolní Tenis

TJ Lokomotiva Nymburk

Stolní Tenis TJ Lokomotiva Nymburk

Hodnocení mládeže sezona 2016/2017

05. 06. 2017 Tomáš Kokojan

Hodnocení mládežnických družstev akademie T. Kokojana

Dětské týmy našeho oddílu

Resumé vypadá následovně. Uplynulou sezónu naskočila do oficiálních soutěží dospělých hned dvě mládežnická družstva akademie. Konkrétně se jednalo o Lokomotivu Nymburk H, pod taktovkou pana Novotného a Lokomotivu Nymburk I, vedenou panem Veselým. Posledním mládežnickým mužstvem byli „mazáci“ pana Hájka, kteří absolvovali již třetí oficiální sezónu v OP4 (nejlepší hráči: Stejskal 90 procent, v nadstavbě dokonce 100% !! + Svoboda 46,5%). Tím je výčet dětských týmů nymburského oddílu z Remanence kompletní. Všechna družstva soutěž důstojně dokončila, s určitými personálními problémy se potýkala pouze nejmladší parta pana Veselého, jehož družina nebyla příliš početná a de facto doplatila na nezodpovědnost jednotlivce. Nicméně podtrženo a sečteno – tři mužstva dětí, paráda, to tu ještě nebylo, konečně máme opravdovou a početnou mládež. Z hlediska součtu našich stolně-tenisových „juniorů“ jsme okresní jedničkou. To jsou základní fakta, která mi dělají radost a ze kterých mám dobrý pocit, který mi žádný kverulant, potažmo kverulantka, nevezme a ani nezkazí.

Výsledky našich mančaftů a hráčů z akademie

Lokomotiva Nymburk H

Lokomotiva Nymburk H vybojovala velmi pěkné deváté místo v soutěži (vítěz finále B), když v základní části skončila na prvním nepostupovém místě mezi lepších osm (stejně jako družstvo pana Hájka). Tahounem týmu se stal Michal Falber, jehož vítězná zápasová bilance ze základní skupiny čítala 67 procent. Squadra disponovala týmovým duchem, o který se postaral především její kamarádský lídr, vážený pan Novotný. Všichni členové družstva chtěli hrát, měli do mistrovských utkání velkou chuť a na zápasy se transparentně těšili. Přátelský a empatický vedoucí chlapce spravedlivě střídal (pouze sám toho díky své dobrotě a přejícnosti příliš nenahrál). Za zajímavost a velký úspěch lze považovat fakt, že mladí borci za sebou nechali v konečném účtování i podstatně zkušenější „Hájkovce“, kteří hrají závodně o rok déle a dva roky dokonce angažovali profesionální trenéry. Velkým příslibem do blízké budoucnosti jsou výkony O. Vrby, který zaznamenal solidní výkonnostní posun a stolnímu tenisu se maximálně věnuje ve svém volném čase. Druhým výsledkově nejúspěšnějším playerem H týmu se stal Martin Falber, který docílil slušných, 43 procent vítězné úspěšnosti. Na pomyslném třetím týmovém stupínku, a to z hlediska vyhraných bitev, se umístil snaživý O. Vrba se 34 procenty, který byl o jedno procento úspěšnější než jeho o dva roky starší spoluhráč, V. Farkaš. Nadstavbové část o devátý až šestnáctý flek nejlépe vyšla bratrům Falberovým, kteří v minižebříčku finálové skupiny ?B? obsadili dokonce šesté a sedmé místo. Výkonnostně vyrostl především Martin (7. flek), který měl dvaaosmdesát procent úspěšnosti a v reálu pouze o čtyři procenta méně než Michal (celkově šestý). Ondra Vrba dokázal triumfovat v sedmasedmdesáti procentech všech svých špílů (dvanáctý). Co se okresních bodovacích turnajů mládeže týká, zářil opět Michal Falber, který bral celkově třetí místo (a to i přesto, že vypustil finálové měření sil). Do elitní osmičky se ještě vtěsnali O. Vrba a Martin Falber.

 Lokomotiva Nymburk I

Lokomotiva Nymburk I má za sebou premiérovou sezónu. Chlapci hrají teprve něco přes rok, výsledky se tudíž dostavili až v posledních několika špílech, kdy tým konečně škubnul dlouho očekávané a vytoužené body. Peripetie s nedostatkem hráčů pro některá mistrovská utkání družstvo ustálo, několikrát bylo však nuceno nastoupit ve třech. Role pana Veselého nebyla vůbec jednoduchá, občas musel chlapce na mistrákách i výchovně usměrňovat, nicméně i tuto roli zvládl na výtečnou. Nejúspěšnějším hráčem byl univerzální sportovec S. Hána, který se může pochlubit 48 procentní úspěšností vítězných utkání. V nadstavbě se chlapci taktéž poměrně dařilo, když vybojoval 63 procent vítězných špílů. Velkými nadějemi tohoto družstva jsou kromě prvně jmenovaného také F. Veselý (17%)a M. Minařík (14%). Martinovi se poměrně povedla i nadstavba, kde zaznamenal 44 procent vítězných mačů. Oba posledně jmenovaní chlapci mají o sport enormní zájem a hodně trénují. Dva posledně jmenovaní mladíci se navíc prokousali, v rámci bodovacích turnajů mládeže, mezi nejlepší osmičku na okrese. Zářil především bojovník Minařík, který celkově bral parádní třetí flek. Mančaft bude od příštího roku s největší pravděpodobností posílen navrátilcem panem Heršálkem (je již předběžně dohodnut s panem Veselým), což je velkým příslibem pro celý tým do nadcházející sezóny. Dalším novým hráčem týmu se nejspíš stane novic Marek, druhý nováček Max bude zařazen do družstva H.

Oba týmový vedoucí, v podání pana Novotného a pana Veselého, celou sezónu velmi dobře úzce spolupracovali s koordinátorem a trenérem Kokojanem. Za jejich pomoc, úsilí, trpělivost a výdrž jim patří můj upřímný dík! Taktéž děkuji všem zúčastněným rodičům za podporu svých dětí a pohodovou spolupráci s vedoucími družstev i se mnou. Dále velice děkuji svému dlouholetému spolutrenérovi  (v minulosti 10 let volejbal, nyní již pátým rokem st. tenis) a kamarádovi Standovi Randovi, a to za abnormální trenérskou výdrž a pomoc. Můj dík patří také L. Ruferovi, který místo Standy několikrát zaskočil v roli sparinga. Taktéž děkuji všem členům výboru za aktivní zájem o naše mladé naděje (především potom svému příteli Radkovi Eliškovi).

Vize pro příští sezónu – tréninky mládeže

Poznámka k tréninkům – chlapci, kteří končí základku, mají od září dohodnuto trénování s fajn partou pana Plachého a Rufera (Lokomotiva F), kteří se scházejí v pondělí a v pátek od 17:30 hodin. Pevně věřím, že se naši mladí borci neztratí ani mezi dospělými a mezi ok kluky z F, kteří jsou všichni mými dlouholetými kamarády, no a dobře a hladce mezi ně zapadnou. Tréninky akademie pro školou povinné děti by měly probíhat podle letošního scénáře. Více zde bude využíván i trenérský navrátilec J. Heršálek, který má o práci s dětmi eminentní zájem a spolupráce s ním je bezkonfliktní a velmi dobrá. Ten by měl fungovat především v rámci úterních tréninkových hodin. Po mé nedávné konzultaci s panem Hájkem, bude dětem s největší pravděpodobností nabídnuta možnost trénování i ve středu odpoledne (trenér Z. Hájek). Zde je výjimkou náš nejlepší mladý hráč okresních soutěží T. Stejskal, který by měl navštěvovat (a občas již chodí) tréninky předních týmů Lokomotivy (úterý + čtvrtek).

Nutno ještě závěrem podotknout, že velké otazníky visí nad našimi, v současnosti dvěma nejlepšími mladými hráči, kterými jsou P. Sláčal a T. Stejskal. Zde bude záležet především na jejich vyjádření, kde, s kým a za koho vlastně chtějí, oba naši perspektivní chlapci, v budoucnu vůbec hrát …

Tomáš Kokojan